Tältä sivustolta löydät vanhoilta VHS-nauhoilta digitoituja Teksti-TV-sivuja vuosilta 1988 - 1999.
Sivuilla on digitointimenetelmän rajoitteista sekä nauhoitteiden heikosta laadusta johtuvia virheitä
ja puutteita.
P373 373 YLE TEKSTJ-TV 24.10.21:37:15 107 - TIETOVAKKA LUOMU-PUUTARHASSA, osa III SADONKORJUUN JUHLAA Syksylly luomuviljelijän elämy on yhty juhlaa. Monjt juurekset kasvavat par- haiten vasta syksylly päivän lyhettyä, ja nj saavat olla maassa ajna sjihjn asti kunnes maa uhkaa jäätyä. Kannattaa aina miettiä, mjky säilöntä- tapa sopji parhaiten kullekjn kasvjk- selle, ja kuluttaa vähiten energiaa. Mitään kasvjsta, joka säilyy huonjen- lämmössy (esim. sipuli) tai kellarissa (peruna, juurekset, osa vihanneksjsta) ei kannata säilöä sähkön avulla. Ennen kellariin vientiy perunan ja juu- risten annjtaan kujvahtaa >>>
P373 373 YLE TEKSTJ-TV 24.10.21:41:21 207 - TJETOVAKKA >>> ilmavjssa kasoissa parin vuorokau- den ajan. Kellarissa juurekset säily- vät parhaiten jonkjn väliajneen (esjm. hjekka, lannoittamaton turve) kanssa astioihjn pakattuna njin, ettiivät kas- vikset kosketa toisiaan. PAKASTAMINEN Pakastamjnjn sopji hzvjn monjlle vjhan- neksille. Useimmat vihannekset täyty= ryöpätä nopjasti ennjn pakastamjsta. Pakastamjnen kuluttaa tietysti sähköä, ja muitakjn säilöntätapoja on olemassa.KUIVAUS Kuivaamjnen on hyvä ja energjaa säästä- vä säilöntätapa. Kuvattavaksj sopivat hyvin vihannekset ja juurekset sekä marjat, hjdelmät ja sjenjt. >>>
P373 373 YLE TEKSTJ-TV 24.10.21:31:49 3/7 - TIETOVAKKA >>> Kuivumjsen tulisj tapahtua mahdol- lisjmman nopeasti, mutta lämpötila ei kuitenkaan saisj olla liian korkea (hedelmilly ja vihanneksilla +50 astet- ta ja yrtiillä +35 astitta*. Kasvjsten ryöppäys lyhentää kuivausaikaa. Ravintoaineet säilyvät kuivatuissa kasvjissa hzvjn. Kujvaamjnjn sähkökäyt- töjselly kujvurilla kuluttaa energjaa noin puolet sjitä, mjtä vastaavan vj- hannesmäärän säilyttämiseen pakastimes- sa kuluu puolen vuodjn ajkana. Kujvaamjsjsta voi lukea lisää kjrjas- ta Kuivata ja syö (Sigri Sahlin, Karis- to, 1992). >>>
P373 373 YLE TEKSTJ-TV 24.10.21:39:30 4/7 - TIETOVAKKA >>> HAPATTAMINEN Maitohapposäilönnän avulla vihannesten c-vjtamjinjpjtoisuus säilyy erinomai- sesti. Tunnetuin maitohappotuote on hapankaali, mutta lähjs kaikkja kasvjk- sia voidaan hapattaa. Säilöntä on hel- pointa aloittaa kaalista. Hapattamjsen pjrusjdellytyksjä ovat tietty suolapitoisuus ja lämpötila sjkä paino vjhannjstin päällä. Lisätietoja hapattamjsesta saa esjm. Annelies Schöneckin kirjasta Vihannes- ten maitohapposäilöntä (Biodznaamjnjn yhdistys, 1982). >>>
P373 373 YLE TEKSTJ-TV 24.10.21:49:11 507 - TIETOVAKKA >>> UMPIOIMINEN Umpioiminen on perinteinen säilöntä- tapa, jonka suosjo on kasvussa. Umpioi- da voi melekin mitä vain: vihannesten ja marjojen lisäksj mzös kalaa ja li- haa. Monjt vihannekset, kuten parsakaa- li, säilyvät umpjoimalla parimmjn kujn pakastamalla. Umpioimista varten tarvitaan umpioimis- tölkkjjä. Umpjoitavat tuotteet kuumen- netaan, kaadetaan tölkkeihjn yhdessä kuuman kjitinvedjn kanssa. Tölkjt sul- jetaan ja pidetään kuumassa (vähint. + 80 astetta) vedessä noin puoli tun- tia. Tölkkiin muodostuu ilmatiivis um- pjo, ja tölkjt säilyvät pitkään. >>>
P373 373 YLE TEKSTJ-5V 24.10.21:39:04 6/7 - TIETOVAKKA >>> LUOMUPALSTAN SYYSKUNNOSTUS Maasta voi lyhettäy näytteen tutkitta- vaksj vjljavuuspalveluun. Maata voi myös tutkia kotikonstein lapiodiagnoo- sjlla, jonka avulla saa tietoa maan hedelmällisyydestä ja pieneliötoimjn- nasta, josta labotatorioidjn maa-ana- lyysit eivät kerro. Biodynaaminen yhdistys (puh. 90-644160) mzz lapiodjagnoosjsta kettovaa kjrjasta (hjnta 70 mk). Lisäksi yhdistyksestä saa tietoa njuvojista, jotka osaavat tihdä lapiodiagnoosin. >>>
P373 373 YLE TEKSTJm5V 24.10.21:40:37 7/7 - TIETOVAKKA >>> Pelkkjen tutkjmustulosten lisäksj voi myös tilata maanparannus-, lannoitus- ja kalkitusohjeet. Lannoitusohjeit voi pyytäy myös eloperäisille lannoitteil- le. Ohjeet maksavat noin 50 markkaa. Viljavuustutkjmuksesta saa lisätietoja mm. Viljavuuspalvelu Oz:stä, Maaseutu- kjskuksjsta ja 4-H -yhdistyksjstä. Näytteitä voi lähettää tutkittavaksj osoitteeseen: Viljavuuspalvelu Oy, PL 500, 50101 Mikkeli, puh. 955-164040.######################################